Η εορτή της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου - Το Πάσχα του καλοκαιριού

KoimisisTheotokou

  

OsiosSilouanos 4

 
Η Κοίμηση της Θεοτόκου είναι το Πάσχα του καλοκαιριού, η μεγαλύτερη θεομητορική εορτή. Ήδη από την 1η του μηνός Αυγούστου στις εκκλησίες ψάλλονται καθημερινά οι Παρακλήσεις –εναλλάξ η Μικρή και η Μεγάλη. Οι πιστοί προετοιμάζονται -νηστεύουν, εξομολογούνται, κοινωνούν- για να γιορτάσουν αληθινά το μεγάλο πανηγύρι.
Μητέρα της Ζωής η Παναγία μεθίσταται προς την όντως Ζωή, τον Υιό και Θεό Της. Η παράδοση της Εκκλησίας αναφέρεται στην Μετάστασή Της. «Η πηγή της ζωής εν μνημείω τίθεται», όμως «κλίμαξ προς ουρανόν ο τάφος γίνεται».
Η τιμή προς την Θεοτόκο είναι πάντοτε από τις πλέον ζωηρές φανερώσεις της ορθοδόξου ευσεβείας σε κάθε γενεά. Η Παναγία είναι το πνευματικό στολίδι της Ορθοδοξίας. Το πρόσωπο της Παναγίας τραβά σαν μαγνήτης τις ευσεβείς ψυχές, τις ησυχάζει και τις παρηγορεί.
Οι χριστιανοί τιμούν ιδιαιτέρως την Παναγία γιατί είναι εκείνη που γέννησε τον Ίδιο τον Θεό, ο οποίος και πρόσφερε την σωτηρία στο ανθρώπινο γένος. Αλλά και διότι η Παναγία είναι εκείνη που μας παραστέκεται σε κάθε περίσταση. Είναι η βοηθός στις δύσκολες στιγμές της επίγειας ζωής μας.
Το Αφιέρωμα μας ας βοηθήσει ελάχιστα στην προσέγγιση της μεγάλης θεομητορικής εορτής και του ανυπέρβλητου προσώπου της Μητέρας του Θεού και όλων των ανθρώπων.

Διαβάστε εδώ το Αφιέρωμα


Εκτύπωση   Email